Lees verder:

genestoo

Bron: www.nrc.nl

<<< terug

 

Ton

Houdoe!

25-7: Geloof vaker splijtzwam dan bindmiddel; Borst-Eilers

25 juli

Samenleving

Met instemming las ik het commentaar van Rudy Kousbroek op de rede van minister Donner over geloof en democratie. Mij steekt nog altijd als een graat in de keel een passage uit de toespraak van deze minister bij de start van de bouw van de Westermoskee (Amsterdam, 28 februari jl.). Daar zei Donner: `Zonder geloof is duurzaam samenleven niet mogelijk en zonder religie gaat het niet goed`. Een verbijsterende tekst voor een erudiet man, die weer eens de juistheid onderstreept van de uitspraak van wijlen prof. Van Emde Boas, dat niemand intelligenter kan zijn dan zijn emoties hem toestaan.

Alleen al de geschiedenis van Europa laat immers zien dat het tegendeel waar is van wat Donner beweert. Juist als gevolg van de religie ging het steeds weer fout. Juist het geloof was steeds weer een argument om andersdenkenden te vervolgen en op gruwelijke wijze uit te moorden. Geloof is vaker splijtzwam dan bindmiddel, zoals we ook nu nog dagelijks op het wereldtoneel kunnen zien.

In Donners wereld leven groepen met verschillende godsdiensten vreedzaam naast elkaar. De een bouwt een kerk, de ander een synagoge, de derde een moskee en ze vinden het allemaal prachtig. Ze zijn vervuld van warme belangstelling en waardering voor elkaars geloofsuitingen. Minster Donner is een aardige, dromende fietser, maar zijn wereldbeeld is volstrekt irreëel.

Dat doet niets af aan de waarde van geloof als inspiratiebron voor het persoonlijk leven. Maar laat het vooral een privé-aangelegenheid blijven.

Els Borst-Eilers Bilthoven

Klik hier voor je reactie

Je reactie voeg ik daarna toe aan deze blog

Terug naar de startpagina van Ton Vermeulen